Emeklilik onca yıl verdiğimiz emeğin karşılığı olarak bizi beklemektedir. Ancak emeklilik bazı şartlar vardır. Bunlardan birincisi belirli bir gün sayısı kadar prim ödemektir. Bu prim ödemeleri tamamlansa dahi tek başlarına emekli etmeye yetmez. İkincil olarak belirli bir yaşı doldurmuş olmak gerekir.

Hem prim gün ödeme sayısı hem de emeklilik yaşı emeklilik kanunundaki değişiklikler sebebiyle kişiden kişiye değişmektedir. Kişilerin tabi oldukları emeklilik yasası kişilerin ilk sigortalandıkları tarihte geçerli olan emeklilik kanunuyla düzenlenmektedir. Bu sebeple kimisi 4500 gün prim ödemesiyle kimisi 7000 kimisi 9000 gün prim ödemesiyle emekli olabilmektedir. Yaş bazında ise emekli olunabilecek yaş en fazla 65’tir. Ancak ilk sigortalanma tarihine göre bazı sigortalılar 60’ı gelmeden emekli olabilmektedir.

Emeklilik Şartları Kadın ve Erkek İçin Farklı mıdır?

Emeklilik yasası bu çeşitliliği bir de kadın ve erkek olarak düzenleyerek çoğaltmıştır. Kadın ve erkeklerin tabi oldukları emeklilik şartları birbirinden daha farklıdır. Kadınların erkeklere nazaran daha hızlı, kolay yıpranacağı düşüncesiyle sebebiyle erkekler kadınlardan daha geç emekli olmaktadırlar.

Bu bilgiler ışığında görüldüğü üzere emeklilik günü hesaplama işlemi oldukça zordur. Bu sebeple Sosyal Güvenlik Kurumunun bizlere sunduğu emeklilik günü hesaplama robotlarını kullanmamız hesaplama işlemini bizim için kolaylaştıracaktır.

Emeklilik Günü Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik günü hesaplaması sigorta kategorileri için farklılık arz eder. Bu sebeple sizlere sunacağımız emeklilik günü hesaplama işlemleri her sigorta kategorisi için farklı olacaktır. Öncelikle 4A yani SSK’lı çalışanlar için emeklilik günü hesaplaması nasıl yapılır onu inceleceğiz.

4A Çalışanları Emeklilik Günü Hesaplamasını Nasıl Yapabilirler?

Aşağıda verdiğimiz linke tıklayınız. Açılan sayfada kimlik bilgilerinizi giriniz. Daha sonra hizmete başlama tarihinizi giriniz. Eğer varsa maluliyetiniz belirtiniz. Daha sonra Mevcut Bilgiler bölümüne ödediğiniz prim gün sayınızı belirtilen kategoriler için ayrı ayrı giriniz. Daha sonra Gönder butonuna tıklayarak 4A çalışanları emeklilik günü hesaplamalarını yapabilirler.

 

4B Çalışanları Emeklilik Günü Hesaplamasını Nasıl Yapabilirler?

Aşağıda verdiğimiz bağlantıya tıklayınız. Açılan sayfada Emeklik Türünüzü, Cinsiyetinizi, Doğum tarihinizi ve diğer bilgileri girdikten sonra Tamam’a basarak emeklilik günü hesaplama işleminizi tamamlayıp sonucunuzu görebilirsiniz.

4C Çalışanları Emeklilik Günü Hesaplamasını Nasıl Yapabilirler?

Öncelikle aşağıdaki linke tıklayınız. Açılan sayfada doğum tarihinizi ve cinsiyetinizi giriniz. Daha sonra eğer farklı hizmetlerde bulunduysanız her hizmet için başlangıç ve bitiş tarihini belirterek EKLE butonuna basınız. Bütün hizmetlerinizi böyle ekledikten sonra Hesapla’ya tıklayarak emeklilik günü hesaplamanızı yapabilirsiniz.